maandag 7 april 2014

Vlinder expert

Vandaag hadden we Lothar, een vlinderexpert op bezoek. We weten nu dat er in Nederland meer dan 2000 verschillende soorten nachtvlinders zijn. We hebben een rups; de Noctua fimbriata (of de breedbandhuismoeder) bekeken en deze naam gegeven door het op te zoeken in een boek.
Ook hebben we een nachtvlindertje bekeken en de naam van opgezocht: Esperia sulphurella.
Lothar had een fotoserie gemaakt van het proces vanaf het lokken van nachtvlinders tot het uitkomen van de pop. Van een soort nachtvlinder krijgen de vrouwtjes niet eens vleugels; ze komen uit hun pop, geven een soort parfumlucht af om mannetjes te lokken, gaan paren, leggen eitjes en gaan vervolgens dood.
We hebben verschillende (opgezette) vlinders bekeken, de naam opgezocht en ze onderverdeeld in dag- en nachtvlinders. Als laatste kregen we twee zakjes zaadjes van dille en zomerwortelen. Die gaan we planten in de tuin bij ons raam in het lokaal. Een bepaald soort nachtvlinder is dol op de kruiden en het loof van de wortelen. De kans is groot dat de vlinders eitjes gaan leggen op deze kruid en groente. De volgels zijn gek op de pas uitgekomen rupsjes, dus we zullen ze snel in een bakje moeten doen als we ze willen zien verpoppen en uitkomen. Word vervolgd!

3 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen