dinsdag 8 april 2014

Mindset theorie

 

De Mindset theorie

Carol Dweck is hoogleraar psychologie aan de Stanford-universiteit en beroemd vanwege haar baanbrekend onderzoek naar het ontwikkelen van talent en de relatie daarvan met motivatie en intelligentie. Zij onderscheidt twee denkstijlen: een statische en een op groei gerichte mindset. De manier waarop iemand zijn intelligentie en vaardigheden ziet, bepaalt hoe deze zich ontwikkelen.

Als mensen geloven dat hun basiskwaliteiten vastliggen (een statische mindset), dan hebben ze meer moeite met lastige situaties. Ze richten zich op het bewijzen van hun talenten en intelligentie en proberen hun tekortkomingen te verbergen, omdat die in hun ogen aantonen dat ze gebrek aan aanleg of talent hebben. Zodra er een risico is dat hun zwakke kanten zichtbaar worden, laten deze mensen kansen om te leren en te groeien aan zich voorbijgaan. Dan vinden ze het niet meer leuk. Ze stoppen met oefenen en beperken darmee hun eigen succes.

Er zijn ook mensen die geloven dat hun basiskwaliteiten ontwikkeld kunnen worden, dat ze kunnen leren van alles wat hen overkomt en dat die ervaringen hen sterker maken. Deze mensen geloven dat zij door te oefenen hun capaciteiten ontwikkelen. Daarom zijn zij gericht op leren, in plaats van te bewijzen hoe goed ze zijn. Ze zijn niet bang om fouten te maken, omdat een fout voor hen niks of weinig zegt over hun uiteindelijke mogelijkheden. Ze weten dat ze eraan kunnen werken om er beter in te worden. Daarom zullen ze het nog eens, of op een andere manier proberen als iets niet lukt.


Het werkboek waarin de leerlingen werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten